City Guide Drachten

Drachten (Fries: Drachten) is de hoofdstad van de gemeente Smallingerland in de Nederlandse provincie Friesland. Met iets meer dan 45 duizend inwoners is het naar inwonertal de tweede stad in Friesland.

 

Drachten ontstond in de 17e eeuw uit de dorpjes Noorder-Dragten en Zuider-Dragten[2] of Noorderdrachten en Zuyderdrachten[3] aan het riviertje de Drait of Dracht.[4] Het gebied was rijk aan hoogveen en voor het afvoeren van de hieruit gewonnen turf werd de Drachtster Compagnonsvaart gegraven. Later ontstonden in het gebied ook scheepswerven waaronder de Scheepswerf De Pijp. Veel skûtsjes zijn op deze werven gebouwd.

De vestiging van een fabriek van Philips in 1950 trok veel werkzoekenden naar Drachten, zodat het inwonertal al in de jaren 50 toenam tot tienduizend.

Drachten behoort niet tot de Friese elf steden, omdat het nooit stadsrechten heeft gehad (in Friesland wordt voor dit soort plaatsen ook wel de term vlek/vlekke gehanteerd). Naar moderne begrippen (grootte, werkgelegenheid, openbare voorzieningen) kan Drachten echter wel een stad genoemd worden;[5] De lokale media zijn het hier echter niet altijd mee eens en blijven het soms vanwege het ontbreken van stadsrechten een dorp noemen. In 2015 werd zelfs navraag gedaan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken over deze vraag, dat aangaf dat Drachten inderdaad een stad genoemd mag worden.