Vlaardingen City guide

Visserij – de rode draad

 

Al in de 14e eeuw dreef de Vlaardingse economie voornamelijk op de scheepvaart, en wel op de koopvaardij en in mindere mate op de visserij. Een eeuw later veranderde dit beeld en zorgde de visserij voor de belangrijkste inkomsten.

In 1574, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd Vlaardingen getroffen door een ramp. De stad werd door de Geuzen praktisch geheel in de as gelegd, zodat de opgebouwde welvaart in één klap terug bij af was. Het duurde nog jaren voordat de stad deze tegenspoed te boven was. Doordat veel inwoners voor de Spanjaarden op de vlucht waren geslagen en niet meer terugkeerden, verviel de status van de stad Vlaardingen tot die van een onbelangrijk dorp.

Hoewel ook landbouw en veeteelt een belangrijke economische rol speelden, bleef de visserij centraal staan. Het was dan ook dankzij de opbloei van de visserij dat de welvaart in de 17e eeuw in Vlaardingen terugkeerde. De daaropvolgende twee eeuwen bleef het de visserij waar alles om draaide. Bijna iedere Vlaardinger had wel op de een of andere manier iets ermee van doen. Dit veranderde na de tweede wereldoorlog.

Ook staat er nog een molen in Vlaardingen wat een gym is in Pokemon. De molen werkt nog steeds en er zit een winkeltje in waar je ambachtelijke producten kan kopen. (foto3)

En welk kind is er niet opgegroeid mee Bassie en Adriaan. Generaties hebben gekeken naar de leerzame avonturen van de clown en de acrobaat.

Voor een wandeling of een fietstocht is de Broekpolder de plek bij uitstek. Genieten van de natuur en de rust of bekijk de Schotse hooglanders. Ook is er een speeltuin genaamd het klauterwoud (foto 2), wat leuk voor groot en klein is. De Broekpolder is ook een nest voor pokemons.

Vlaardingen staat ook bekend om de overheerlijke ijzerkoekjes en de schelvispekel.

In Vlaardingen kan overdekt gewinkeld worden in het gezellige stadscentrum, waar je in de zomer een heerlijk terrasje kunt pakken. Ook staat er een Woonboulevard. De stoel bij de woonboulevard is een gym (foto1)

In 2018 wordt de slag van Vlaardingen nagespeeld bij de Krabbeplas. De slag heeft 1000 jaar geleden plaatsgevonden.

Bij de Krabbeplas is het in de zomermaanden heerlijk vertoeven op het strandje. Je kan in de plas een verfrissende duik nemen. In de volksmond is de Krabbeplas bekend als de surfplas.

Rondom de grote kerk (foto 4) in Vlaardingen en aan de haven (foto 5) staan genoeg pokestops voor een gezellig half uuurtje luren.

 

Foto 1

 

Foto 2

Foto 3

 

Foto 4

Foto 5